Kortyolj bele az italvilágba!

Főoldal

/ EN



MAGYAR amatőr BARISTA BAJNOKSÁG

Február 9. 11:00–15:00

 

A Magyar Amatőr Barista Bajnokság a professzionális barista bajnokság szabályai szerint zajlik.

 

A professzionális versenyhez hasonlóan az amatőr barista kategóriában is a versenyzőnek 3x15 perc alatt kell bizonyságot adni, hogy a legjobbak közé tartozik. Az első 15 percben kell a munkaterületén elhelyezni a prezentációhoz használt eszközeit, esetleg lepróbálni a rendelkezésére álló eszközöket, beállítani a darálót, egyszóval felkészülni a prezentációra.

A felkészülési időt követően a technikai zsűri a munkaterület tisztaságát,

az eszközök megfelelősségét, valamint az előírások szerint megfelelő alapanyagok és eszközök meglétét ellenőrzi és pontokkal értékeli.

Ezt követően kezdődhet meg a 15 perces prezentáció, ahol a versenyző bemutatkozik, majd elkészíti a négy darab espressot, a négy darab cappuccinot, valamint a négy darab különleges italt, melynek kötelezően tartalmaznia kell egy-egy espressot. Az italkészítés sorrendje mindegy, azonban egy kategória megkezdése esetén a kategóriához tartozó összes italt el kell készíteni. A különleges italhoz alkoholt, vagy egyéb illegális szert használni tilos, továbbá italként kell funkcionálnia, kávés krém, vagy egyéb termék az előírások szerint nem készíthető. A versenyző minden apró mozdulatát szemmel kíséri a technikai zsűri, az italokat négytagú érzékszervi zsűri értékeli, és a teljes programot főbíró felügyeli.

 

MAGYAR Cup tasters BAJNOKSÁG

Február 9. 16:00–19:00

Február 10. 12:00–14:00

 

A 2019-es barista bajnokságok Cup Tasters kategóriája zajlik a KávéBár Bazáron. A szombati elődöntő követően a vasárnapi döntőben derül ki idén ki képviselheti hazánkat a berlini világbajnokságon.

A cup tasting verseny lényege, hogy a cupper (kóstoló) a lehető legrövidebb idő alatt szétválogassa a különböző kávéitalok közül a kakukktojást, vagyis az eltérő mintát. A verseny menete: a versenyasztalokon egyforma csészékből 8 boxban 3-3 minta található. A három kávéitalból boxonként kettő azonos, a harmadik eltérő. A különbség rendszerint rendkívül csekély, akár az is előfordulhat, hogy azonos kávéfajta, más termőterületről, vagy csupán más pörkölési fokon készül. A zsűri gondosan ügyel arra, hogy az italok hőmérséklete tökéletesen egyforma legyen. A rendelkezésre álló versenyidő 8 perc, ez idő alatt kell a versenyzőnek a 8x3 mintából a 8 kakukktojást kiválasztania. A versenyzők ideje a 8 tétel kiválasztásakor rögzítődik, és azonos számú találat esetén a feladatot rövidebb idő alatt teljesítő versenyző a győztes.

 

 

Hidegháború –

Cold Brew Spirits bajnokság

 

A Magyar Bártender Szövetség szervezésében zajló bajnokságon hat versenyző készít cold brew kávék és Agárdi párlatok felhasználásával  kávékoktélokat.

 

A verseny szabályzata és jelentkezési információk hamarosan itt és a Szövetség oldalán.

Kávébár Bazár – All rights reserved