MAGYAR amatőr BARISTA BAJNOKSÁG döntője
Február 8. 11:00–13:00
A Magyar Amatőr Barista Bajnokság a professzionális barista bajnokság szabályai szerint zajlik.
A professzionális versenyhez hasonlóan az amatőr barista kategóriában is a versenyzőnek 3x15 perc alatt kell bizonyságot adni, hogy a legjobbak közé tartozik. Az első 15 percben kell a munkaterületén elhelyezni a prezentációhoz használt eszközeit, esetleg lepróbálni a rendelkezésére álló eszközöket, beállítani a darálót, egyszóval felkészülni a prezentációra.
A felkészülési időt követően a technikai zsűri a munkaterület tisztaságát,
az eszközök megfelelősségét, valamint az előírások szerint megfelelő alapanyagok és eszközök meglétét ellenőrzi és pontokkal értékeli.
Ezt követően kezdődhet meg a 15 perces prezentáció, ahol a versenyző bemutatkozik, majd elkészíti a négy darab espressot, a négy darab cappuccinot, valamint a négy darab különleges italt, melynek kötelezően tartalmaznia kell egy-egy espressot. Az italkészítés sorrendje mindegy, azonban egy kategória megkezdése esetén a kategóriához tartozó összes italt el kell készíteni. A különleges italhoz alkoholt, vagy egyéb illegális szert használni tilos, továbbá italként kell funkcionálnia, kávés krém, vagy egyéb termék az előírások szerint nem készíthető. A versenyző minden apró mozdulatát szemmel kíséri a technikai zsűri, az italokat négytagú érzékszervi zsűri értékeli, és a teljes programot főbíró felügyeli.
Professional Cup Tasters Challenge
Idén sem szerettük volna verseny nélkül hagyni a kávés szakmát a KávéBár Bazáron, s mivel a hivatalos bajnokságok sorsa egyelőre ismeretlen, egy olyan megmérettetést szervezünk Cup Tasters kategóriában, ami mindenben azonos a hivatalos versenyszabályzattal.
A cup tasting verseny lényege, hogy a cupper (kóstoló) a lehető legrövidebb idő alatt szétválogassa a különböző kávéitalok közül a kakukktojást, vagyis az eltérő mintát. A verseny menete: a versenyasztalokon egyforma csészékből 8 boxban 3-3 minta található. A három kávéitalból boxonként kettő azonos, a harmadik eltérő. A különbség rendszerint rendkívül csekély, akár az is előfordulhat, hogy azonos kávéfajta, más termőterületről, vagy csupán más pörkölési fokon készül. A zsűri gondosan ügyel arra, hogy az italok hőmérséklete tökéletesen egyforma legyen. A rendelkezésre álló versenyidő 8 perc, ez idő alatt kell a versenyzőnek a 8x3 mintából a 8 kakukktojást kiválasztania. A versenyzők ideje a 8 tétel kiválasztásakor rögzítődik, és azonos számú találat esetén a feladatot rövidebb idő alatt teljesítő versenyző a győztes.
A verseny szakmai koordinátora Hajcsunk Tibor és Szongoth János, a nyerskávét Bóka Csabának köszönhetően a Xorxios biztosítja, a pörkölésben pedig az Awaken a partnerünk.
A verseny időpontja: február 8., szombat 11:00-18:00 óra között, a Magyar Amatőr Barista Bajnoksággal párhuzamosan.
A Professional Cup Tasters Challenge versenyre január 31-ig lehet nevezni, a nevezési lap innen tölthető le:
Professional Cup Tasters Competition eng
Stay Woke Cocktail Competition
Idén első alkalommal, február 9-én, vasárnap, a KávéBár Bazár második napján zajlik a Spirit Science Grouppal közös együttműködésben a kreatív Stay Woke Cocktail Competition megmérettetés. A verseny célja, hogy az országos és nemzetközi bajnokságok többségéhez képest egy jóval kötetlenebb műfajban adjon lehetőséget a bártendereknek arra, hogy kreativitásukat és tehetségüket bizonyítják.
A Stay Woke verseny egyetlen szabálya, hogy olyan alkoholos italt kell készíteni, amelynek kötelező alapanyaga egy természetes, Magyarországon legálisan beszerezhető, koffein tartalmú összetevő.
Az alkohol, a koffein tartalmú összetevő, és az egyéb alapanyagok is szabadon választhatók, melyeket a versenyzők biztosítanak. Szakmai zsűri előtt történik az ital prezentálása, és azt megelőzően egy rövid írásbeli teszten is bizonyítják felkészültségüket.
A verseny menetét a letölthető jelentkezési lap tartalmazza, melyet február 2-ig kérünk visszaküldeni a megadott e-mail címre.
A jelentkezési lapot innen lehet letölteni:
Kávébár Bazár – All rights reserved